Roliga vintersporter på snö och is

Passa på att utnyttja vinterns snö och is till att sporta! Det finns många roliga vintersporter som ger både frisk luft och motion.

Skidåkning är en populär snöaktivitet, och man kan åka både på längden och utför. Att åka längdskidor i varierande terräng en solig vinterdag är en härlig upplevelse. Inom den alpina skidsporten, dvs. att åka skidor nedför pister, finns många grenar, t.ex. slalom, storslalom, super-G och störtlopp. Det passar den som gillar fart och fläkt. Man kan också åka utför med Telemarks-skidor, det speciella med dem är att de inte har någon skidbindning vid hälen. Att åka snowboard är en annan variant. Då åker man på en bräda som pjäxorna är fastspända i, en vintersport som kommer mer och mer.

Vill man utnyttja isen är det skridskor som gäller. Att åka långfärdsskridskor är en omtyckt friluftsaktivitet. Man har särskilda skridskobindningar på pjäxorna och så ger man sig ut och åker på naturisar. I tävlingsformen hastighetsåkning på skridsko åker man på en oval bana mot varandra två och två, nuförtiden är det mest inomhusbanor. I konståkning uppför man ett vackert skridskoåkningsprogram till musik med hopp och piruetter. Vill man ägna sig åt lagsporter på skridsko är det ishockey och bandy som gäller, i ishockey spelar man med en puck och i bandy med en boll. En annan is-sport som blivit känd genom vinter-OS är curling, en precisionssport där man skjuter iväg stenar över isen mot en markerad måltavla.

Det finns alltså alla möjligheter att sporta och hålla kroppen igång under vintern!